bs"d

SEVGILI DOSTUM, KARDESHIM MORDEHAY RAFAEL BEN ISRAEL'IN ANISINA. ISIKLAR ICINDE YAT KARDESIM...

27 Temmuz 2011 Çarşamba

ONCELIK MESELESI

bs"d

Matot perashasi genelde cogumuzun aklinda "nedarim", "isarot" ve "shevuot"-- verilen sozler, uzerimize aldigimiz, yapacagimizi vaat ettigim davranislar, yeminler -- ile baglantili olarak kalir. Perasha'nin basinda da verilen mesaj da zaten bu. Agzimizdan, bugunun dunyasinda klavyemizden cikan sozlerin ne kadar kuvvetli olduklari ile ilgili.
Ayni Perasha icinde Reuven ve Gad kabileleri Moshe'ye kendilerine verilecek bolgenin Urdun Nehri'nin dogusunda olmasini istediklerini soyluyorlar. "Burada hayvanlarimiz icin agillar, cocuklarimiz icin sehirler kurmamiza izin ver" diyorlar. (Bamidbar 32:16)
Moshe ile aralarinda "kardesleriniz Eretz Israel'in fethi icin savasa girecekler, siz oturacak misiniz?" diye muzakere basliyor ve Reuven ve Gad liderleri kardesleri ile en onde savasa gidecekleri sozunu veriyorlar.
Moshe'nin onlara verdigi cevap ise Tora'nin bize Freud'un seneler sonra yeni bir sey bulmus gibi boburlendigi bilinc altimiz ile ilgili ogretici mesajini icermekte.
Moshe "Cocuklariniz icin sehirler kurun, suruleriniz icin agillar insa edin, ve agzinizdan cikan sozu tutun"(Bamidbar 32:24) diye yanitliyor.
Moshe burada Reuven ve Gad'in liderlerinin bilinc altlarinda ister istemez yatan bir gercegi bize ders olsun diye Tora'da iletiyor. Reuven ve Gad'in liderleri Urdun Nehri'nin dogusundaki topraklari isterken once hayvan surulerini daha sonra cocuklarini ima ediyorlar. Moshe ise cevabinda once cocuklari sonra suruleri belirtiyor.
Bundan cikartilacak dersler cok. Ama Perasha'nin genel temasi ile birlesince agzimizdan cikan sozlerin bilinc altimizin bir yansimasi olmasinin yani sira, Moshe'nin de dedigi gibi once agzimizdan cikan sozu tutmaliyiz.
"Bli neder" kelimesine agzimizi alistirmak bizi bir cok istemeden dogabilecek durumlardan koruyacaktir.

Ayrica bir cogumuz Reuven ve Gad'in liderleri gibi once parnasamizi bilinc altimizda tutariz. Cok calismanin bir ozuru olarak ta "cocuklarim icin calisiyorum" deriz. Dogrudur ama unutmamamiz gereken (en cok ta kendime soyluyorum) 120 sene dolup bu dunyadan ayrilma zamani gelince hic kimsenin "keske ofiste biraz daha vakit gecirseydim" diyecegini sanmiyorum.

Eger buraya kadar okumus iseniz yan kolonda isimleri gecen hastalarimizin zehutuna olmasini dilerim.
Hastalarinin isimlerini eklemek ve bu zehuta katilmak isteyenler bana bildirebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder