bs"d

SEVGILI DOSTUM, KARDESHIM MORDEHAY RAFAEL BEN ISRAEL'IN ANISINA. ISIKLAR ICINDE YAT KARDESIM...

2 Temmuz 2011 Cumartesi

REFUA SHELEMA BLOG'U

bs"d

Gectigimiz Cuma , Erev Rosh Hodesh Tamuz, birden bire bu blog fikri dogdu.
Oncelikle sevgili kardesim Mordehay Rafael ben Violet'in hizli bir sekilde sagligina geri kavusmasi dilegi ile onun ve tum hastalarimizin zehutuna vaktim oldukca cok kisa Tora alintilari verecegim bu blogda.
BE'SHEM HASHEM NAASE VE NATZLIAH VE HASHEM BE'RAHAMAV HARABIM YARPE ET KOL HOLEY AMO YISRAEL.

Isteyen tum dostlar hastalarinin adlarini da bana bildirirlerse bu blog onlarin da zehutlari icin isleyecek.
Blog'un ismini Moshe Rabenu'nun kizkardesi Miryam icin soyledigi kisa Tefila'dan aldim.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Hayatta rastlanti yoktur. Iste bu blog fikri aklima gelen ilk Shabat'ta okudugumuz HUKAT Perashasinda bugun tip iliminin sembolu olan bronz yilan anlatiliyor:

 וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל-מֹשֶׁה, עֲשֵׂה לְךָ שָׂרָף, וְשִׂים אֹתוֹ, עַל-נֵס; וְהָיָה, כָּל-הַנָּשׁוּךְ, וְרָאָה אֹתוֹ, וָחָי.  ט וַיַּעַשׂ מֹשֶׁה נְחַשׁ נְחֹשֶׁת, וַיְשִׂמֵהוּ עַל-הַנֵּס; וְהָיָה, אִם-נָשַׁךְ הַנָּחָשׁ אֶת-אִישׁ--וְהִבִּיט אֶל-נְחַשׁ הַנְּחֹשֶׁת, וָחָי. (Devarim 21:8-9)
HaShem Moshe'ye, "Bir yilan yap ve onu bir diregin uzerine koy. Isirilan herkes ona bakinca yasayacaktir" dedi. Boylece Moshe tunc (pirinc) bir yilan yaparak diregin uzerine koydu. Yilan tarafindan isirilan kisiler tunc (pirinc) yilana bakinca yasadi.

Burada dikkati ceken HaShem Moshe'ye "שָׂרָף " (saraf - yakici) yap ve bir diregin ustune koy diyor. Hangi maddeyi kullanmasini soylemiyor. Tora bize Moshe'nin bir נְחַשׁ (Nahash - yilan) yaptigini ve bunu tunctan (pirinc) yapiyor. Tunc (pirinc) Ibranice'de "נְחֹשֶׁת" (nehoshet -tunc).
Dikkat edersek  נְחַשׁ (nahash) ve נְחֹשֶׁת (nehoshet) ayni kok harflerden olusmakta.
Moshe burada bu yilan kelimesi ile ayni harflerden olusan ayni sesi veren tuncu(pirinci) secmesi ileride tip ve ilac dunyasinin kullandigi formule bir onculuk ediyor. Kendi icerigini kullanarak hastalik ile savasma.

Tabii burada verilen diger ders te bu yilan figurunun direk uzerine yerlestirilmesi kisinin yukari bakarak asil iyilesmenin HaShem tarafindan verildigini aklinda tutmasi icin.

Shavua Tov ve Hodesh Tov

1 yorum: