bs"d

SEVGILI DOSTUM, KARDESHIM MORDEHAY RAFAEL BEN ISRAEL'IN ANISINA. ISIKLAR ICINDE YAT KARDESIM...

31 Ekim 2011 Pazartesi

bs"d

Perashat Leh Leha HaShem'in Avraham'a anayurdunu birakip bilmedigi bir yere goc etmesini soylemesi ile basliyor. Bilgelerimiz bunu Avraham'in tabii tutulmus oldugu 10 sinavdan biri olarak saymaktalar. Ayni pasuk icinde Avraham'in esi Sara ve yegeni Lot'tan da bahsedilmekte. Eger onlarda Avraham ile yola ciktilarsa onlarinda bu ustun ozellikleri neden bildirilmedi. Isin gercegi onlar icin bu goce cikmak Avraham'dan cok daha zor olmus olmali. Avraham HaShem'den bu talebi duydu, ama onlar Avraham'in soylediklerine dayanmak zorundaydilar. Oyleyse neden Avraham icin bu daha ustun bir basari olarak gorulmekte?

Verilen cevaplardan biri "leh leha" - "kendin icin git" kelimelrinde yatmata olabilir. Avraham'in tum hayati baskalarina yardim etmeye adanmisti. Cadirinin 4 girisi vardi, her yonde birer tane. Etrafindakilere Tek Tanri'ya inanip ibadet etme gercegini ogretmekteydi. Yapabilecegi son sey yasadigi topraklari egoist nedenler icin birakmayi arzu etmek olacakti. Ve iste HaShem'in de ondan istedigi buydu. Ondan istenen etkisini kullandigi cevresini birakip kimsenin onu tanimadigi bir yere gitmesiydi. Bu fedakarligi icin Avraham'a etrafindakilerinin onun yolu ile kutsanacagi hakkinda soz verilmisti.
Avraham'in bu seferki sinavi omur boyu uzerinde calistigi projesini, toplumu birakip kendisi ve cocuklari icin daha iyi olacak bir yere tasinmasiydi.
Bizler ise tam ters sekli ile sinav edilmekteyiz.
Devamli once kendimizi dusunuruz ve baskalarini da dusunmeyi ogrenmemiz bizden beklenmekte. Elimizdekilerden bazen baskalarinin yararina feragat etmemiz bizim sinavimiz. Bu bazen fakirlere tzedaka dagitarak, bazen ihtiyarlari ziyaret ederek bazen de bir hastaya refakat etmek ile yapabildigimiz birsey.
Avraham'dan tum hayat projesinden vaz gecmesini isteyen HaShem bazi mitzvalar yolu ile bizden cok daha azini talep etmekte.

Bu prosesin yurumesi yavas ve bizlerin de gelismemiz yolu ile beklenmekte bizden. Ama tum bunlar icin kendimize bir baslangic noktasi tespit etmek zorundayiz.

R. Shlomo Ressler


Eger buraya kadar okumus iseniz yan kolonda isimleri gecen hastalarimizin zehutuna olmasini dilerim.
Hastalarinin isimlerini eklemek ve bu zehuta katilmak isteyenler bana bildirebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder