bs"d

SEVGILI DOSTUM, KARDESHIM MORDEHAY RAFAEL BEN ISRAEL'IN ANISINA. ISIKLAR ICINDE YAT KARDESIM...

5 Ekim 2011 Çarşamba

AH O KACAN FIRSATLAR...

bs"d

Perashat Vezot Haberaha Moshe'nin Israilogullari'na verdigi son Berahalari icermekte. Bu Berahalar ozellikle derin mesajlar tasimaktalar.

Mesela Levi'ye verdigi Beraha gibi: "... ve Seninle olan antlasmalarini korudular" (Devarim 33:9). Moshe Misir'da liderlige gecince daha evvel terk edilmis brit mila (sunnet) uygulamasini tekrar yururluge koydu. Levi Kabilesi bu Mitzva'yi devam ettiren tek Kabile olmustu o gune kadar. Rashi sunnet Mitzvasi'nin terk edilmesi sebebi olarak col ikliminde hava sartlarinin sunneti tehlikeli kildigindan Israilogullari'nin buyuk bir bolumunun sunnetsiz kalmayi sectiklerini gosteriyor. Ancak Levi Kabilesi cocuklarini sunnet etmeye devam ettikleri icin ovulmekteler.

Rabbi Yohanan Zweig bu konuda su soruyu getiriyor: "Eger o kosullarda sunnetin tehlikeli oldugu bir gercek ise neden Levi ovulmekte ve eger Levi'nin yaptigi gibi bir yolunu bulmak mumkun ise neden diger Kabileler de bu yolu aramadilar?" Shlomo Hameleh tembel bir insani "evde kalacagim cunku disarda bir aslan dolasiyor" diye bahane suren bir adama benzetmekte. Eger disarda bir aslan yoksa bu kisi paranoik bir hasta, eger gercekte disarda bir aslan varsa, o zaman evde kalmasi dogru degil mi zaten?

Yukardaki bu iki soruya "hayatta kisinin ulasmak istedigi herseyin onunde engeller vardir" diyerek cevap verilebilir. Kisinin iradesi, onundeki bu engellerin birer mazaret olarak kullanilmalarina veya amaca ulasma yolunda ashilmasi gereken birer ashama olarak gorulmelerine karar verecek. Mesela Universite okumak isteyen bir ogrenci icin yuksek fiyat bu istekten vaz gecme icin bir mazaret olabilir. Ama kesinlikle Universite okumaya kararli ogrenci geceleri calisip okul masraflarini karsilamayi becerektir. Tembel bir kisinin istegine ulasmasini engelleyen bu sorunlar, iradesi ve kararliligi guclu bir kisi icin asilmasi gereken engeller olarak algilanacaktir. Bir cok doktor hastanin iyilesme isteginin bir cok tibbi mudahale kadar onemli oldugunu soylerler.

Her ne kadar Israilogullari icin sunnet olmamayi hakli gosterecek mazaretler olmasina ragmen Levi Kabilesi'nin bu konudaki irade ve kararliligi bu engellerin ortadan kalkmalarina yardimci oldu.
Yeni sene icin bizim de hedefimiz ileriye bakip kendimize en azindan bir hedef secmemiz, onumuzdeki engelleri tanimamiz ve bunlari engel degil birer ashama olarak gorup uzerlerine atlamamiz dogru olacaktir.
Eger bu hedefimize varmak icin kararli isek, yer cekimi dahi iptal olacak ve sinirimiz gokyuzu olacaktir.
Butun Tora'nin en duygusal bolumlerinden birinde HaShem Moshe'ye ebedi hayata gececegi daga tirmanmasini soyluyor ve oradan ona o kadar ugrasmasina ragmen giremeyecegi Eretz Israel topraklarini gosteriyor. Bu noktada HaShem Moshe'ye "Avraham'a Yitzhak'a ve Yaakov'a, 'Senin soyuna verecegim' diye ant ictigim toprak budur. Topragi sana gosterdim ama oraya gitmeyeceksin." diyor (Devarim 34:4). Moshe bunu biliyordu, o zaman HaShem tekrarlamaya neden ihtiyac duydu?

Midrash Moshe Eretz Israel'e girmesini engelleyen hatasindan sonra HaShem'i dualari ile bu kararini degistirmeye razi edebilecegine emindi. Midrash aslinda Moshe bu konuda hakliydi, eger zamaninda, hatasinin hemen arkasindan af edilmek icin dua etseydi. Ama HaShem Moshe'ye beklemekle bu sansini kaybettigini  belirtmekte burada.

Bu Midrash'tan iki onemli ders alinabilir:
1- Duanin kuvveti cok agir, onemli kararlari degistirebilir.
2- Basarimiz icin dogru ani secmek bazen tum cabalarimizdan daha onemli olabiliyor.
Kac kere onumuze bir yabanciya alisveris torbalarini tasimakta yardim firsati, kasiyere bize verilen yanlis bozuk parayi geri verebilme olanagi veya kaybolmus gibi gorunen birine yardim etme firsati cikiyor? Kac kere bu firsatlari kaybediyoruz? Kac kere bu durumlara "firsat" olarak bakiyoruz?
HaShem'in Moshe yolu ile bize bu son anda ogrettigi iste zamani iyi kullanmanin, yok olmadan degerlendirmenin onemi.

Gmar Hatima Tova...


R. Shlomo Ressler


Eger buraya kadar okumus iseniz yan kolonda isimleri gecen hastalarimizin zehutuna olmasini dilerim.
Hastalarinin isimlerini eklemek ve bu zehuta katilmak isteyenler bana bildirebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder