bs"d

SEVGILI DOSTUM, KARDESHIM MORDEHAY RAFAEL BEN ISRAEL'IN ANISINA. ISIKLAR ICINDE YAT KARDESIM...

24 Ekim 2011 Pazartesi

TZADIK OLMAK

bs"d

Perashat Noah Noah'in kendi neslinde durust (tzadik) bir kisi oldugunu ve HaShem ile yurudugunu bildirerek basliyor. Bilgelerimiz "kendi neslinde" ibaresini iki sekilde acikliyorlar. Iki aciklamayi da Rashi bize sunuyor. Bu ibare iyi bir isaret olabilirdi, Noah kendi neslinin tum kotuluklerine ragmen durust (tzadik) olarak kalmayi becerebilmisti. Ancak diger yonden aciklayanlar ise kendi nesli ile karsilastirilinca Noah'in durust (tzadik) oldugunu, baska nesilde yasasaydi durust (tzadik) sayilmayacagini iddia etmekteler.

Bu bizim Noah'in neler ile karsilasmis ve nelerin ustesinden gelmek zorunda kaldigini dusunmemize neden olmali. Neslindeki herkes kotu iken Noah durust kalmayi basarabilmisti ama etrafindakilerinin kotuluklerinden de sorumlu tutulmaktaydi.

Bunu bazi yorumcular Noah'in disa kapali bir insan oldugunu ve cevresindekileri duzeltmeye caba gostermedigi seklinde aciklamaktalar (Noah'in gemisini insaa etmesini HaShem'in 120 sene surmesine yol acmasi bu yuzdendi). Tum nesli kotu idi ve onlari duzeltmek onun sorumluluguydu.

Bunu kendi yasamimiza uyduracak olursak, dogru duzgun arkadaslarin ve baskalarina dogru yolu gosterme cabasinin onemini gorebiliriz. Arkadaslarimizin bizi asagiya, yanlis yola cekebileceklerinin tehlikesini idrak etmek zorundayiz. Bunun yaninda da etrafimizdakilerin standartlarini dusurmemeye ve gerektigi yerde yardimci olmaya calismamizin onemini de unutmamaliyiz. Tora etrafimizdakilerin ihtiyaclarina duyarli olmamizi saglayacak bir cok mitzva ile dolu. Bu konuya kafa yormamiz ve en azindan bir Alaha'yi alip ozellikle kendimizi adamaya calismamiz, etrafimizdakileri de bu yonde cesaretlendirmemiz dogru olacaktir.
R. Shlomo Ressler


Eger buraya kadar okumus iseniz yan kolonda isimleri gecen hastalarimizin zehutuna olmasini dilerim.
Hastalarinin isimlerini eklemek ve bu zehuta katilmak isteyenler bana bildirebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder