bs"d

SEVGILI DOSTUM, KARDESHIM MORDEHAY RAFAEL BEN ISRAEL'IN ANISINA. ISIKLAR ICINDE YAT KARDESIM...

28 Eylül 2011 Çarşamba

KAYA GIBI . . .

bs"d

Perashat Ha'azinu Moshe'nin bir shiir, sharki seklinde verdigi son vaazi. Shiir ve sharkilar insan ruhuna daha derinden hitap ederler. Bu sharkinin en basinda "O Kayadir, isleri kusursuzdur, Butun yollari dogrudur. O haksizlik etmeyen guvenilir HaShem'dir. Dogru ve adildir." denmekte (Devarim 32:4). Bu misra HaShem'in kusursuz, adaletli, durust ve haksizlik etmeyen oldugunu belirtmekle yuklu. Garip olan Hashem'i bir kayaya benzetmekle baslayan bu misra daha sonra O'nun kusursuzlugundan soz etmekte. Tora bize kaya kelimesi ile ve daha sonra kullandigi diger terimler ile ne soylemeye calisiyor?

Hafetz Hayim bu sorunun cevabini anlamamiza bir hikaye ile yardimci oluyor: Tek oglu hasta olan bir adam ogluna shifa getirecek bir yol icin hic bir masraftan kacinmiyordu. Sonunda bir doktor cocugun  sagligina kavusmasini saglar ve hastaligin sebebinin yedigi bir et cinsinden oldugunu soyler. Bunun uzerine baba oglundan bu et cinsini hep uzak tutacagina dair yemin eder. Yillar sonra baba bir is gezisine cikmak zorunda kalir ve oglunu ailesine emanet eder. Baba gittikten sonra oglan evde pisen etin kokusuna dayanamayip bir parca yer ve tekrar olumcul bir sekilde hasta olur. Baba seyahatinden donunce hemen doktara kosar ve elinden geleni yapmasi icin yalvarir. Doktor bu sefer de oglani iyilestirmeyi basarir ve baba da bundan sonra oglunu hic bir zaman birakmayacagina dair yemin eder. Bir sure sonra baba evinde bir ziyafet verirken yine bu et sunulurken oglu odaya gelince hemen onu odadan cikartir. Misafirler bu hareketi babanin oglunu korumak icin yaptigini anlamazlar.

Biz de burada birer misafiriz. Hayatimizda bize ve etrafimiza olanlara bazen anlam verememkteyiz ama HaShem'in adaletli, dogru ve bir kaya gibi her yonu ile kusursuz oldugunu biliyoruz. Ama kaya kusursuz degildir diyeceksiniz. Evet belki bize gorunen sekli ike kusursuz degil ama tek parca, temeli saglam ve istikrarlidir. Aynen HaShem'in bize yansittigi ozellikleri gibi. Bu yeni senede bizim ustumuze dusen bu ozellikleri benimseyip uygulayabilmeye calismak. Belki gelecek sene bu zamanda hepimiz kaya gibi Yahudiler olabiliriz.

Rav Yisrael Salant bize bir noktayi daha hatirlamamizi tavsiye ediyor. Yom Kipur'da onumuzdeki sene icin kaderimiz tayin edilirken, eger bir sekilde basimiza bir ceza gelmesi gerekiyor ise HaShem etrafimizdakilerin bundan etkilenip etkilenmeyeceklkerini de hesaba katmakta. Eger bir parca dahi onlar hak etmedikleri bir zorluk ile karsilasacaklar ise bizler de bu cezadan kurtulmus oluyoruz. Bu HaShem'in derin adaletini gostermekte. Haksizlik etmeyen.
Bu yuzden her zaman dogru, durust insanlar arasinda bulunmaya, arkadaslarimizi bu tip insanlardan secmeye calismaliyiz. Sadece bu iyi faziletlerden etkilenmek icin degil, kendimizi de has ve halila gelebilecek cezalardan kurtarabilmek icin!


R. Shlomo Ressler


Eger buraya kadar okumus iseniz yan kolonda isimleri gecen hastalarimizin zehutuna olmasini dilerim.
Hastalarinin isimlerini eklemek ve bu zehuta katilmak isteyenler bana bildirebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder