bs"d

SEVGILI DOSTUM, KARDESHIM MORDEHAY RAFAEL BEN ISRAEL'IN ANISINA. ISIKLAR ICINDE YAT KARDESIM...

7 Eylül 2011 Çarşamba

KAPILARA DIKKAT !

bs"d


Perashat Shoftim bize cok bariz ve mantikli bir sey bildirerek basliyor: "sehirlerinizde yargiclar ve polisler olsun".
Kanunlarin yaptirimlanmadigi toplumlar var olabilirler mi? Tabii ki hayir. Bilgelerimiz bize bunu yapmanin bize mantikli gelmesinden dolayi degil Tora emrettigi icin yapmanin asil onemli nokta oldugunu soyluyorlar. Biraz ilerde Tora bize "o gun yasayan Yargic'a gidip" olabilecek sorunlarimiza cozum aramamizi soyluyor. Bu daha da bariz degil mi? "O gun yasamayan" bir Yargic'a bas vurmak biraz zor bir durum.
Buna cevap olarak bilgelerimiz bize her ne kadar Avraham kendi zamaninda cevresinde bir cok kisiyi inanca yaklastirmissa dahi bunlarin gelecek nesillerinden hic biri bu yola devam etmediler diyorlar. Bunun nedeni de Avraham'a baglandiklarini ama arkasindan gelen oglu Yitzhak'tan ogrenmeye yanasmamalariydi demekteler bilgelerimiz.
Her neslin kendi liderleri vardir; bu da belli nedenlerden dolayi. Bu lidere yaklasmak ve ondan ogrenmek daha kolaydir. Her ne kadar gecmis nesillerin liderleri cok daha akilli ve bilgili olsalar dahi, Tora bize "Tora rehberliginde olduklari surece" kendi neslimizin liderlerine kulak vermemizi soyluyor.
Genelde karsimiza cikan dilemalar ile yalniz basa cikabilecegimize inaniriz ama eger bize yol gosterecek, danisabilecegimiz bir Rav'imiz olursa bize Tora'nin perspektivinden dogru adimin ne olabilecegi yonunde destek olacaklardir. Her ufak tefek sorunda danismasak dahi en azindan Rav'imizin bizi Tora acisindan ne sekilde yonlendirebilecegi hakkinda bir fikrimiz olacaktir ve bu bile tek basina dogru kararlari almamiz yonunde bize yardimci olacaktir. Kendimize sececegimiz ornek kisi hayatta Tora'ya bagimizin ve ideallerimizin buyumesi yonunde bizi dengeleyecek ve destekleyecektir. Kendimize ornek bir modele ihtiyacimiz olmadigini dusundugumuz zaman asil en cok ihtiyacimiz oldugu zamandir.

Tora bu Perasha'da "kapilarimiza" yargiclar ve polisler koymamizi soyluyor. (Devarim 16:18). Rav Moshe Feinstein "leha" - "sana-kendine" kelimesinin burada gereksiz oldugu hissedebilecegimizi soyluyor. Bu Mitzva sadece "yargiclar ve polisler ata" diyerek te ayni mesaji iletebilirdi, oyleyse bu "kendine" kelimesinin burada isi ne? Soru, bu Mitzva'nin genis toplumu, tum Yahudi cemaatini ilgilendiren bir mitzva oldugu da goz onune alininca "kendine" kelimesi ile tekillestirilmesi ile daha da karmasik bir hal aliyor.

Rav Moshe Feinstein Tora'nin bu yol uile bize cok onemli temel bir kavrami ogretmeye calsitigini soyluyor. Toplumun yargic ve polislere olan ihtiyaci kadar shahislarin da kendilerine hem bir yargic hem de bir polis olmalarinin cok onemli bir ihtiyac oldugunu vurguluyor. Bu dusunce cizgisinde Shlah bir kisinin algilamasinin 7 kapisinin oldugunu soyluyor. Iki gozumuz, iki kulagimiz, iki burun deligimiz ve agzimiz. Bu kapilarin kullanilmasinin sekli o kisiyi ya batirir ya da yukseltir diyor Shlah. Bu kapilardan ne girip ne ciktigini kontrol etmeliyiz.
Tora da bize bu kapilardan ne girip ciktigini kontrol edebilmemiz icin yargic ve polislere ihtiyacimiz oldugunu soyluyor. Yargiclarin kontrolu ve polislerin uygulatmalari ile. Sadece hangi kriterler ile yasayacagimizi ogrenmek ve bilmek yeterli kalmiyor, bu kriterleri de koruyacak tamponlar olusturmak zorundayiz. Mesela eger kriter baskalari hakkinda negatif konusmamak ise o zaman bu sekilde davrananlarin etrafinda bulunmamaya calismaliyiz...

R. Shlomo Ressler


Eger buraya kadar okumus iseniz yan kolonda isimleri gecen hastalarimizin zehutuna olmasini dilerim.
Hastalarinin isimlerini eklemek ve bu zehuta katilmak isteyenler bana bildirebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder