bs"d

SEVGILI DOSTUM, KARDESHIM MORDEHAY RAFAEL BEN ISRAEL'IN ANISINA. ISIKLAR ICINDE YAT KARDESIM...

10 Ağustos 2011 Çarşamba

TATLI DIL

bs"d

Moshe Rabenu hayata veda etmeden yakinda vaad edilmis topraklara gececek yeni nesile uzun bir vaaz verir. Bu vaazi suresince Moshe Rabenu Israilogullari'ni elestirirken gecmislerindeki bazi negatif noktalari da hatirlatir. Moshe Rabenu; HaShem Israilogullari'na Horeb'de Eretz Israel topraklarina dogru yola cikmalarini soylediginde onlarin sikayet ve huysuzluklarini tek basina sirtlayamadigini soyler: " O sirada size, 'Tek basima yukunuzu tasiyamam' dedim, 'Tanriniz HaShem sizi cogaltti. Bugun goklerdeki yildizlar kadar cogaldiniz.Atalarinizin Tanrisi HaShem sizi bin kat daha cogaltsin ve soz verdigi gibi kutsasin!(Devarim 1: 9-10

Moshe Rabenu'nun yukardaki sozlerine bakarsak bir kopukluk oldugunu goruyoruz. Israilogullari'ni elestirirken bu elestirisinin arasina HaShem'in onlari cogaltarak kutsamasi (Beraha'si)dilegini yerlestiriyor.
Neden?

Neredeyse tum Sefer Devarim suresince Israilogullari'na hitap etmekte. Baska bir cok firsatta onlari kutsayabilir. Neden bu kutsamayi (Beraha'yi) bu noktada yapmayi uygun goruyor?

Uzun bir suredir halkin lideri vazifesini yerine getiren Moshe Rabenu toplumu efektif olarak ne sekilde kritik edebilecegini biliyordu. Eger onlara sade bir sekilde dert ve sikayetleri ile ilgilenmenin zor oldugunu soyleseydi hic bir kazanc olmayacakti. Bu kutsamayi (Beraha'yi) araya sokunca halk Moshe'nin nereden geldigini, kalbinden konustugunu, ve ne amac tasidigini idrak etti. Moshe'nin amaci onlari asagilamak degil tam tersine gecmislerinden ders almalarini ve hatalarini duzeltmelerini saglamakti. Bu da konusmanin icine pozitif elementler de ekleyerek olacakti.

Bu da bizim dost veya akrabalarimizi, yakinlarimizi elestirirken kullanmamiz gerek yaklasim olmali. Sadece bir kritik ile yaklasirsak, karsimizdaki bunu sindirmeyecek hatta konunun acilmis olmasindan dahi buyuk rahatsizlik duyacaktir.
Elestirimiz tum iyi niyetimize ragmen bir ise yaramayacaktir.
Ama Moshe'nin yaptigi gibi bir yandan elestirirken diger yandan da duyarli oldugumuz hissini iletebilirsek cok daha fazla basarili olacagizdir.
Bu kritik noktaya dikkat etmemiz ailemiz ve genis cevremiz ile olan iliskilerimizi pozitif yonde etkileyecektir.

R' Nathan M. Dweck




Eger buraya kadar okumus iseniz yan kolonda isimleri gecen hastalarimizin zehutuna olmasini dilerim.
Hastalarinin isimlerini eklemek ve bu zehuta katilmak isteyenler bana bildirebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder