bs"d

SEVGILI DOSTUM, KARDESHIM MORDEHAY RAFAEL BEN ISRAEL'IN ANISINA. ISIKLAR ICINDE YAT KARDESIM...

2 Ağustos 2011 Salı

YOLA DEVAM AMA KONAKLAYARAK

bs"d

Perashat Masey Israilogullari'nin 40 yil suresince coldeki seyahatlerini, nerede konakladiklarini, nereye yol aldiklarinin detaylamakta. Tora'nin genelde kelime ve harf sarf etmemeye cok dikkatli olmasina ragmen yolculuklari bu sekilde siralamasi bize bugun bir anlam ifade etmeseydi cok garip olacakti. Hahamlarimizin bize birini seviyorsaniz onunla gecirdiginiz her ani, beraber yaptiginiz herseyi her zaman hatirlamak istersiniz diyorlar. HaShem'in bize olan sevgisinin de bundan farki yok.

Ancak Rabbi Abraham Twerski "Neden Tora A'dan B'ye gittiler, B'de konakladilar, B'den C'ye gittiler C'de konakladilar diye yaziyor? Kelime israf etmeden basitce A'da, B'de, C'de konakladilar diyebilirdi" sorusunu getiriyor.
Hahamlarimiz bize bunu shu shekilde aciklayarak anlamamiza yardimci oluyorlar: "Israilogullari'nin colde gecirdikleri 40 yil ruhani bir buyume ile doluydu. Bu seyahatlar da bu buyumeyi temsil etmekteler. Bunun yaninda Tora Israilogullari'nin sadece A noktasina seyahat etmediklerini ayni zamanda da o noktada konakladiklarini yaziyor. Bizim alabilecegimiz ders basit ve gercek. Tora yolunda buyume seyahatini etmek istiyorsaniz, sadece bu yol uzerinde duraksamadan, devamli seyahat etmeyin ama her basamakta konaklayin, bu noktada rahat oldugunuzdan emin olun ve diger basamaga dogru o zaman yola cikin.

Halaha, Talmud uzerinde pismeden Kabala'ya atlayamazsiniz. Bu her basamakta belli bir konaklamayi gerektiren bir proses.

Kisacasi bu muhtesem ruhani buyume seyahatine cikmadan kendinize bir harita (Tora), bir rehber (Rav) ve sabir almayi unutmayin!

Rabbi Shlomo Ressler



Eger buraya kadar okumus iseniz yan kolonda isimleri gecen hastalarimizin zehutuna olmasini dilerim.
Hastalarinin isimlerini eklemek ve bu zehuta katilmak isteyenler bana bildirebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder